הנתיב הקריטי לפי CPM מתחיל ב- 3/3/19 (שורה 3). למה הוא מתחיל במרץ ולא בינואר? אילוץ או השהיה. למשל, אי אפשר להתחיל לפני שמקבלים אישור מיוחד (כדוגמת היתר בניה), או, אי אפשר להתחיל לפני שמגיע מומחה לעבודה – המתפנה לעבודה זו רק במרץ, או כל אילוץ אחר – המציאות חזקה יותר מכל דמיון… מאותו הרגע שאילוץ זה משתחרר בתאריך 3/3/19, נדרשים 10 חודשי עבודה – והם אלו שמגדירים את סיום הפרויקט, מאחר והם מביאים לתאריך המאוחר ביותר בפרויקט. לכן, לפי CPM, לכל הפעילויות הנמצאות על הנתיב הזה אין אפשרות תזוזה בתאריכים והן עם מרווח כולל (Total Slack או Total Float) השווה לאפס TS=0. זהו הנתיב הקריטי לפי CPM בכל התוכנות הקיימות.
בשיטת HCP נעשה מיפוי הנתיבים בפרויקט. במיפוי מתגלה כי יש נתיב שונה מהנתיב הקריטי לפי CPM, המתחיל ב- 1/1/19 ונמשך 11 חודשי עבודה (שורה 4). מאחר והוא הארוך ביותר ברשת כולה, מרווח ה- HCP שלו יהיה 0. נשים לב, הנתיב הזה יסתיים מוקדם יותר מהסיום המאוחר ביותר בפרויקט ולכן לפי CPM יהיה לו מרווח כולל בן 1.15 חודשים.
עוד בשיטת HCP נמצא כי יש נתיב אחר, גם הוא שונה מהנתיב הקריטי לפי CPM וגם הוא ארוך יותר מהנתיב הקריטי לפי CPM – משכו של הנתיב 10.5 חודשים (שורה 5). נתיב זה אינו מתחיל בתאריך המוקדם ביותר בפרויקט, אלא כחודש לאחר תחילת הפרויקט ב- 29/1/19, והסיום שלו מוקדם יותר מתאריך סיום הפרויקט. לכן, המרווח הכולל שלו (לפי CPM) יהיה 0.65 חודשים והמרווח שלו לפי HCP יהיה 10 ימים (=0.5 חודש).
מרווח ה- HCP של הנתיב הקריטי לפי CPM (שורה 3) יהיה 20 ימים (=1 חודש), מאחר והוא קצר מהנתיב הארוך ביותר בחודש!
באיזה נתיב מהשלושה צריכים מנהלי הפרויקט להתמקד?
בשלושתם.
ניהול הפרויקט יהיה ניהול חלקי בלבד אם הוא יתמקד בנתיב אחד מהשלושה. מנהלי הפרויקט צריכים לדעת על שלוש הנתיבים ועל כל הפעילויות המרכיבות אותם ולנהל אותם באותה תשומת לב ניהולית!! בנקודה בה לא תהיה תשומת לב ניהולית – יהיו דחיות בפרויקט, אשר בתורן, יגרמו לדחיית הפרויקט כולו.
עצם הידיעה על שלושתם – זהו המפתח הראשון להצלחת הפרויקט.
לקריאה נוספת, ניתן לקרוא את הפוסט של טל בבלוג בנושא – נתיב קריטי