Search
Close this search box.

ניווט מהיר:

4.1. מטרה

  1. מטרת פרק זה הינה להגדיר את כללי התשלום בגין עיכובים, של מי מהצדדים למישנהו, לאחר שנקבעה אחריותו של מי מהם לעיכוב.
  2. הפרק מונה מספר הסדרים שונים בהתאם לסוג השינוי ולסוג הנזק שנגרם.

4.2. תשלום בגין בטלות

  1. במצבים בהם סיבות שבאחריות המזמין מונעות מהקבלן אפשרות להפעיל את עובדיו ו/או ציודו וכופות עליהם בטלה, זכאי הקבלן לתשלום בגין הבטלה הזו.
  2. במקרי בטלה זכאי הקבלן:
    • לתשלום מלא בגין עלויות שכר העובדים המושבתים.
    • לתשלום חלקי בגין הציוד המושבת, על פי המוסבר להלן: עלויות צמ"ה כוללות בנוסף לעלות המפעיל, גם עלויות תקורה, מימון, ירידת ערך, בלאי ודלק. כאשר הכלי בטל, נחסכות עלויות הדלק והבלאי. עם זאת – עלויות המפעיל, התקורה, המימון וירידת הערך נותרות בעינן, וכמוהן גם הרווח שאותו תכנן הקבלן לייצר באמצעות הפעלת הכלי. בממוצע, העלויות שבהן ממשיך הקבלן לשאת, ושבגינן הוא זכאי לתשלום, הינן כ- 70% מהעלות המלאה שלה היה זכאי לו הפעיל את הכלי ברג'י. עלות הרג'י תהיה העלות הנקובה במחירון השינויים שנקבע בחוזה. באין מחירון כזה יחול מחיר השוק אשר הקבלן יידרש להביא לו סימוכין.

4.3. תשלום בגין עלויות תקורה נוספות

  1. במצבים בהם משך ביצוע הפרויקט התארך אל מעל למשכו החוזי, הקבלן זכאי לתשלום עלויות התקורה שנשא בהן, בגין אותו חלק של תקופת ההתארכות שנגרמה באחריות המזמין. תנאי לזכאות הקבלן לתשלום התקורה הינו הוכחה כי התארכות זו, או חלקה, נגרמו בגלל סיבות שבאחריות המזמין.
  2. להלן מפורטות ההנחיות לקביעת משך הזמן שבגינו יש לשלם הוצאות תקורה ולקביעת סכומי התקורה החודשית:
  3. משך תשלום התקורה
    • כאשר עלות ביצוע הפרויקט בפועל (כולל שינויים, ללא התייקרות ומע"מ) הינה גדולה או קטנה מעלותו החוזית המתוכננת של הפרויקט, ישתנה משך תשלום התקורה שלו זכאי הקבלן. שינוי זה נובע מכך שמחיריהן של כל העבודות שביצע הקבלן בפרויקט כוללים רכיבים של תקורה ורווח. לכן, כדי למנוע מצב של תשלום תקורה כפולה, יש להפחית מהמשך הנוסף של הפרויקט את אותו חלק ממנו שתקורתו כבר שולמה באמצעות העבודות הנוספות. הנוסחה לקביעת משך הזמן שבמהלכו זכאי הקבלן להוצאות תקורה הינה:
      ΔT=T1-M1/(M0/T0)
      כאשר:
      M0 = סכום החוזה
      M1 = סכום הביצוע בפועל, כולל תשלום עבור שיבושים, שינויים ותוספות אך לא כולל תשלום בגין תקורה נוספת והתיקרויות.
      T0 = תקופת הביצוע החוזית.
      T1= תקופת הביצוע בפועל, כולל אורכות ביצוע שאושרו על ידי המזמין בגין שיבושים, שינויים ותוספות.
      ΔT = משך הזמן שבגינו הקבלן זכאי לתשלום תקורות, ולתשלום בגין אובדן רווח.
      כאשר משך תשלום התקורה הנובע מהנוסחה לעיל הינו קטן מאפס, הוא יאופס. לא יהיה מצב בו הקבלן יידרש לשלם למזמין בגין  שלילי.
  4. דרך החישוב של עלויות התקורה ואובדן הרווח שלהן זכאי הקבלן בתקופת משך תשלום התקורה מפורטת להלן:
  5. תקורת האתר
    • נגדיר:
    • X1 = כל הוצאותיו הקבועות של הקבלן הנוגעות לניהול האתר במשך כל חיי הפרויקט. לדוגמה – עלויות צוות ניהול הפרויקט, מהנדסים, מנהלי עבודה, מודדים, חשבי כמויות, בקרי איכות, כוח אדם אדמיניסטרטיבי ולוגיסטי, מנהלי אבטחה ובטיחות, יועץ לו"ז, וכדומה.
    • X2 = דמי שכירות או שווי שכירות של ציוד במשך כל חיי הפרויקט. לדוגמה – שכירות משרדי האתר, ציוד קבוע כגון מנופים, פיגומים וכיוב.
    • X3 = תשלומי חשבונות במשך כל חיי הפרויקט. לדוגמה – חשבונות חשמל, מים, תקשורת, ארנונה וכו', בגין משרדי האתר, וכן הוצאות ניקיון משרדים, הוצאות תחזוקת האתר עצמו, וכדומה.
    • X4 = X1 + X2 + X3 הוא סך עלויות התקורה המלאות של הקבלן בכל משך הפרויקט. כל העלויות הללו יחושבו מתוך התיעוד המלא של הנה"ח של הקבלן בכרטסת הנה"ח חתומה על ידי רואה חשבון מבקר.
    • T2 = מספר חודשי הפרויקט בפועל כולל הארכות משך שנגרמו באחריות הקבלן והמזמין גם יחד.
    • X5 = X4/T2 הוא עלות תקורת אתר לחודש. כלומר – סך עלויות התקורה יחולקו במספר חודשי הפרויקט בפועל. תוצאת החלוקה תהיה עלות התקורה החודשית הממוצעת של הקבלן.
    • סך תקורת האתר שלו זכאי הקבלן הינו מכפלת עלות התקורה החודשית הממוצעת (=X5) במשך הזמן שבגינו זכאי הקבלן לתשלומי תקורה (=ΔT). כלומר –
      X6=X5*ΔT
    • במידה ואין ביכולת הקבלן להציג את החישוב לעיל על כל האסמכתאות הנחוצות לשם ביסוסו, יחשב שיעור תקורת האתר שלו כ-8%.
  6. תקורת החברה
    • בנוסף לתקורת האתר יהיה הקבלן זכאי לתשלום בגין חלקו של הפרויקט בהוצאות תקורת הקבלן מחוץ לאתר ובגין שירותים שאותם מקבל הפרויקט ממשרדי הקבלן. ערכם החודשי של שירותים אלה יקבע באמצעות הדו"חות השנתיים לרשויות המס בשלוש השנים האחרונות.
    • POV = תקורת הקבלן הממוצעת, תחושב כממוצע היחס בין סעיף "הנהלה וכלליות" בדו"ח השנתי (G1, G2, G3) לבין ערך המחזור השנתי ב- 3 השנים האחרונות (V1, V2, V3). כלומר: POV =(G1/V1+G2/V2+G3/V3)/3.
    • תקורת החברה הממוצעת תחשב כמייצגת את תקורת הקבלן גם בפרויקט הנוכחי, שעבורו מחשבים את זכאותו לתקורה.
    • קבלן שהדו"ח השנתי שלו מכיל גם רכיבים לא קבלניים, כדוגמת פעילות תעשייתית, מחצבות, או כדומה, ינטרל את המרכיבים הללו ויציג את התקורה הממוצעת של הפעילות הקבלנית בלבד. במידה ואין ביכולתו לעשות זאת יחשב שיעור תקורת החברה הממוצע שלו כ-3%.
    • OV = עלות תקורת החברה החודשית תחושב כמכפלת תקורת החברה הממוצעת (POV) במחזור החודשי הממוצע שהיה צפוי לפרויקט בראשיתו (M0/T0).
      כלומר, OV=POV*M0/T0  .
    • X7 = סך תקורת החברה שלו זכאי הקבלן הינו מכפלת עלות תקורת החברה החודשית (=OV) במשך הזמן שבגינו זכאי הקבלן לתשלומי תקורה (=ΔT).
      כלומר – X7=ΔT*OV
  7. תשלום בגין אובדן רווח בתקופת התארכות הפרויקט
    • התארכות משך הביצוע גורמת בין השאר לריתוק משאבי הקבלן לפרויקט.
    • כאשר משאבים כדוגמת כח אדם, אשראי בנקאי, יכולת ניהולית, וכדומה, מרותקים לפרויקט למשך זמן ארוך מהמתוכנן, נפגעת יכולתו של הקבלן להפעיל משאבים אלה בפרויקטים אחרים ולהרוויח כסף באמצעות הפעלה זו. בגין אובדן רווח זה יהיו כללי הפיצוי כדלקמן:
    • CEP = שיעור רווח הקבלן הממוצע יחושב כממוצע היחס בין סעיף "רווח לפני מס" בדו"ח השנתי (P1, P2, P3) לבין ערך המחזור השנתי ב- 3 השנים האחרונות (V1, V2, V3). כלומר: CEP=(P1/V1+P2/V2+P3/V3)/3.
    • קבלן שהדו"ח השנתי שלו מכיל גם רכיבים לא קבלניים, כדוגמת פעילות תעשייתית, מחצבות, או כדומה, ינטרל את המרכיבים הללו ויציג שיעור רווח של הפעילות הקבלנית בלבד. במידה ואין ביכולתו לעשות זאת יחשב שיעור הרווח הממוצע שלו כ-4%.
    • רווח החברה הממוצע יחשב כמייצג את רווח הקבלן גם בפרויקט הנוכחי, שעבורו מחשבים את זכאותו לתשלום בגין אובדן רווח.
    • X8 = רווח הפרויקט החודשי הממוצע. הוא יחושב כמכפלת שיעור רווח החברה הממוצע (CEP) במחזור החודשי הממוצע שהיה צפוי לפרויקט בראשיתו (M0/T0). כלומר,
      X8 = CEP*M0/T0. 
    • X9 = סך תשלום בגין אובדן רווח בתקופת התארכות הפרויקט שלו זכאי הקבלן הינו מכפלת רווח הפרויקט החודשי הממוצע (=X8) במשך הזמן שבגינו זכאי הקבלן לתשלומי תקורה (=ΔT). כלומר –
      X9=ΔT*X8

4.4. תשלום בגין שיבושים

מהו שיבוש?

  1. "שינוי" מוגדר במרבית החוזים הישראלים כ: "שינוי בנוגע לצורתו, סגנונו, איכותו, סוגו, גודלו, כמותו, גובהו, מתאריו וממדיו של המבנה ו/או כל חלק הימנו". מרבית החוזים כוללים פרק המגדיר כיצד לשלם בגין שינויים.
  2. "שיבוש" אינו מוגדר במרבית החוזים ולכן גם התשלום עבור שיבושים אינו מוסדר בדרך כלל, והדבר מחייב את הקבלן לפנות לדיני הנזיקין או לסעדים אחרים הקיימים בדין. התוצאה היא שהדיון הכספי עובר מהמגרש ההנדסי למגרש המשפטי, תוך שהוא גורם הוצאות ניכרות לצדדים. פרק שיבושים זה נועד לתקן את המצב הנוכחי.
  3. ההבדל בין שיבוש לבין שינוי/תוספת הינו בכך ששינויים ותוספות משנים את המבנה עצמו בעוד שיבושים משנים את התנאים שתחתם מתבצעת הבניה ו/או את דרך הוצאתה אל הפועל, מבלי שהמבנה עצמו משתנה. מהבדל זה נובע גם ההבדל בין דרך התימחור של שינויים ותוספות לדרך התימחור של שיבושים:
    • שינוי/תוספת נמדד בדרך כלל במספר היחידות של המוצר שהשתנה או נוסף, המוכפלות בעלות היחידה.
    • שיבוש נמדד באמצעות השוואת עלות של אותו מוצר עצמו תחת שני סטים שונים של תנאי עבודה. הסט הראשון – תנאי העבודה שהיו צפויים ללא שיבוש, והשני – תנאי העבודה המשובשים.
    • כאשר שיבושים, שהאחריות להם מוטלת על המזמין, גורמים לירידת תפוקות עבודת הקבלן, אזי הקבלן זכאי לפיצוי בגין הערך הכספי של תפוקת העבודה האבודה. הרשימה המפורטת בהמשך פרק זה הינה רשימה של מרבית סוגי השיבוש הקיימים בפרויקטי תשתית ואופן חישוב התשלום המגיע בגינם.

זכאות לפיצוי בגין שיבושים

  1. על מנת להיות זכאי לפיצוי בגין שיבוש חייב הקבלן להוכיח שלושה דברים:
  2. הראשון – שהשיבוש נגרם מסיבה שבאחריות המזמין. כאשר שיבושים נגרמים ממכלול של סיבות ונסיבות אשר רק חלק מהם הינם באחריות המזמין וחלק אחר הוא באחריות הקבלן, חובת הקבלן להפריד בין העילות השונות ולדרוש פיצוי בגין החלק שבאחריות המזמין בלבד.
  3. השני – להוכיח מי הם חלקי הפרויקט שנפגעו כתוצאה מהשיבוש. על הקבלן להפריד בין העבודות ששובשו לבין שאר הפרויקט אשר לא נפגע כתוצאה מהשיבוש ולדרוש פיצוי בגין החלק שנפגע בלבד.
  4. השלישי – על הקבלן להוכיח את עלויות השיבוש באמצעות השוואת העלויות במצב הבלתי משובש לעלויות המצב המשובש.

החשה ושיבוש

  1. כאשר ניתנת לקבלן הוראת החשה על מנת להתגבר על פיגורים שבאחריות המזמין, או בגלל רצון של המזמין להקדים את השלמת הפרויקט או חלק ממנו, יש לשלם לקבלן בגין ההחשה. אם קיים בחוזה פרק המסדיר את אופן התשלום בגין ההחשה, יש לפעול לפיו. אם לא קיים הסדר חוזי לתשלום בגין ההחשה, יש לראות את הוראת ההחשה כהוראה המשבשת את עבודת הקבלן ולשלם בגינה לפי סוגי השיבוש שהיא יצרה, על פי האפשרויות המתאימות המפורטות בהמשך מפרט זה.

שיטות לחישוב עלויות השיבוש

  1. סוגי השיבוש המפורטים להלן מתארים את עילות השיבוש המוכרות ואת הדרכים לחשב את עלותן כאשר הן מתרחשות. הדרכים הללו מבוססות על העקרון של "שיטת המקום האחר", שהיא השיטה המומלצת ביותר בספרות העולמית לכימות ותמחור של שיבושים.

שיטת המקום האחר (באנגלית "The Measured Mile" או "MM")

  1. 'המקום האחר' הוא אזור הדומה לאיזור המשובש אך לא הופרע כלל על ידי שיבושים.
  2. בשיטה זו על הקבלן להראות את תפוקות העבודה שהפיק בפועל במקום אחר אשר בו לא חלו אותם שיבושים, ולהשוות את התפוקות האלו לתפוקות שהפיק בפועל באותו סוג עבודה ובאותה שיטת עבודה, במקום המשובש. ההפרש בין ערך התפוקות במצב הבלתי משובש לערך התפוקות במצב המשובש הוא הפיצוי שאותו זכאי הקבלן לקבל.
  3. ככל ש"המקום האחר" קרוב יותר ודומה יותר למקום המשובש, כך יש להעדיפו. הטוב ביותר הינו מקום אחר באותו פרויקט. הבא אחריו הינו מקום אחר בפרויקט אחר המבוצע על ידי אותו קבלן. לאחריו – עבודה דומה שבוצעה על ידי קבלן אחר, ובסוף – השוואה לתפוקות מקובלות בענף באותו סוג של עבודה, כפי שהן נקבעות בספרות המקצועית הענפית. ככל שהמקום האחר הינו דומה פחות למקום המשובש, כך יפחת כוחה של השוואת התפוקות ביניהם ותקטן יכולתו של הקבלן להוכיח את זכאותו לפיצוי.

חישוב עלות שינוי שיטות ביצוע

  1. במקרים בהם נאלץ הקבלן לשנות חלק משיטות הביצוע שלו, בשל שיבושים הנמצאים באחריות המזמין, הוא זכאי לתשלום ההפרש שבין עלות הביצוע לפי השיטה המקורית לבין עלות הביצוע לפי השיטה החדשה, ובלבד שהתקיימו במצטבר התנאים הבאים:
  2. הקבלן הודיע למזמין בכתב על שיטת הביצוע המקורית שלו, עוד לפני שנודע על הצורך בשינוי. (ניתן לוותר על תנאי זה אם ניתן להראות כי שיטת הביצוע המקורית היא השיטה הסבירה ביותר בנסיבות העניין).
  3. הקבלן ביצע את העבודה בפועל בשיטה שונה, בגלל אילוצים שבאחריות המזמין.
  4. הקבלן הוכיח כי שיטת הביצוע המקורית שלו הייתה סבירה וכלכלית לפני שנודע על האילוצים החדשים ונעשתה לא סבירה או לא כלכלית לאחר שנודע על האילוצים הללו.
  5. הקבלן הוכיח את עלות שינוי השיטה באמצעות הוכחת עלות העבודה לפי השיטה המקורית לעומת עלותה לפי השיטה שבוצעה בפועל. דרכי ההוכחה יהיו כמפורט בפרק השינויים לחוזה.

שיטת השיבוש הנקודתי

  1. שיטה זו מתאימה לאירועי שיבוש נקודתיים הקורים במפתיע, תוך כדי ביצוע העבודה, ומפריעים למהלכה התקין.
  2. דוגמאות לאירועים כאלה הם פגיעה בתשתיות תת קרקעיות בלתי ידועות, קבלת צו הפסקת עבודה, קבלת הוראת שינוי לעבודה המחייבת לעצרה או לשנותה תוך כדי הביצוע, וכיוצא בזה.
  3. המשמעות של ארוע כזה הינה שעל הקבלן לעצור את עבודתו במקום בו עבד, ולאתחל אותה שוב במקום אחר, בו השיבוש הזה אינו חל. הדרך לתמחר עלות של שיבוש נקודתי מסוג זה מוסברת בסעיפים: שיטת הבטלות, שיטת האיתחולים ואחרים.

שיטת האיתחולים

  1. שיטה זו מתאימה ליישום כאשר שיבושים גורמים לפיצולו של קטע עבודה אחד למספר מקטעי משנה, אשר כל אחד מהם מבוצע בנפרד מהאחרים.
  2. במקרה זה יידרשו לכל מקטע בנפרד עלויות התארגנות לתחילת ולסיום העבודה. עלויות אלה יכולות לכלול:
    • X10 = עלויות של הובלת ציוד אל האתר וממנו. להוכחת סעיף זה יש להציג חשבוניות או עלות לפי מחירון המוגדר בחוזה.
    • X11 = עלויות בטלה של הצמ"ה (ציוד מכני הנדסי) בימי ההובלה. לחישוב סעיף זה ראו סעיף "תשלום בגין בטלות".
    • X12 = עלויות בטלה של חלק מהצמ"ה ביום תחילת העבודה וביום סיומה. בטלה זו מגיעה בממוצע לכדי יום נוסף של אובדן תפוקה לכל העובדים והצמ"ה. עלויות אלו נובעות מכך שלא כל הציוד והעובדים יכולים להתחיל לעבוד בו זמנית. במרבית העבודות נדרשת מעורבות של מספר עובדים או יחידות ציוד בזו אחר זו וחלק מהם נדרשים להמתין עד שאחרים יעשו את חלקם ויפנו להם מקום.
    • לדוגמה – כאשר מניחים קו ביוב, העבודה מתחילה בסימון (מודד), אחר כך חפירה (באגר), אחר כך הנחת הצינור (פועלים), אחר כך מילוי והידוק (שופל ומכבש קטן). הפועלים, השופל והמכבש יכולים להתחיל בעבודתם רק כאשר המודד סיים לסמן והבאגר סיים לחפור. באותו אופן, כאשר מסתיים ביצוע של קטע עבודה, לבאגר כבר אין מה לעשות והוא מושבת עד שהקבוצה כולה עוברת לקטע הבא.
    • איתחול וסיום של קטע עבודה (X12) הם ארועים הגורמים לאובדן תפוקות של צוות העבודה כולו, וככל שיש יותר ארועים כאלה, כך גדל אובדן התפוקות. עלויות התפוקות האבודות משתנות כמובן לפי סוג העבודה שיש לבצע והעובדים והציוד הנכללים בצוות הביצוע. במרבית העבודות בענף התשתיות העלות הינה שוות ערך בקירוב טוב ליום עבודה אחד של כל הצוות הישיר המבצע את העבודה ששובשה וניתן להתייחס לכך כאל כלל.

שיטת מנת העבודה האופטימלית

  1. שיטה זו מתאימה לעבודות אשר השיבוש גרם לצורך לבצען במנות עיבוד קטנות יותר מהמנה האופטימלית.
  2. לדוגמה: עבודה של מילוי והידוק שכבות עפר אשר ניתן היה לבצעה בקצב של שכבה ליום, פוצלה לשני מקטעי עבודה שונים. כתוצאה מכך נדרש הקבלן לבצע מספר כפול של שכבות אשר שטחן הממוצע הוא מחצית מהשטח המתוכנן, ואשר אין בו כדי לספק תעסוקה מלאה לכל הצוות במהלך כל יום העבודה. התוצאה היא שלצוות זה תיגרם בטלה כפויה של חצי יום עבודה בכל יום.
  3. על מנת להיות זכאי לתשלום בשיטת המנה האופטימלית על הקבלן להוכיח כי המנה האופטימלית בה נקב הינה סבירה וכי לציודו ואנשיו לא היה מקום אחר לעבוד בו על מנת להשלים את ימי עבודתם ולהפיק תפוקה יומית מלאה. אם הוכיח זאת, הרי שבמידה והשיבוש נגרם על ידי אירוע שבאחריות המזמין, הוא יהיה זכאי לעלות שעות העבודה הבלתי מנוצלות.

שיטת שינוי תנאי הביצוע

  1. שיטה זו מתאימה עבור מקרים בהם פרויקט או חלק ממנו תוכנן להתבצע בתנאים נוחים לעבודה אולם בשל אילוצים שבאחריות המזמין נדרש הקבלן לבצע את אותה התכולה תחת תנאים נוחים פחות היוצרים ירידה בתפוקות העבודה ו/או עלייה בעלויותיה.
  2. דוגמאות לכך הן דחיית ביצוע עבודה בבתי ספר מחופשת הקיץ לשנת הלימודים, דרישה לבצע עבודות ריבוד כבישים בלילה במקום ביום, או אילוץ בטחוני המחייב את הקבלן להקטין את הספקיו על מנת לעמוד בבדיקות ביטחוניות או לעבוד רק תחת אבטחה צמודה.
  3. במקרים אלו ודומיהם זכאי הקבלן לפיצוי שערכו כערך שעות העבודה האבודות של עובדיו וציודו אשר במהלכן לא יכול היה לייצר תפוקות. להלן מפורטים מספר סוגים של שינויים בתנאי הביצוע:
    • עבודה במשמרות לילה – כאשר נדרש הקבלן להוסיף עבודה במשמרות לילה כתוצאה מדרישת מזמין, עלולות עלויות המשמרות הנוספות להיות יקרות יותר מזו של משמרת היום הרגילה. אם הוספת עבודת המשמרות הינה בגלל שיבוש שבאחריות המזמין, זכאי הקבלן לפיצוי בגין ההפרש בין עלות עבודת הלילה לבין עלות משמרות היום. עלות נוספת זו מוגדרת בחוק שעות עבודה ומנוחה תשי"א – 1951. ייתכנו מקרים בהם עבודת הלילה גורמת לירידת תפוקות בשל תנאי העבודה הפחות נוחים (קור, חושך, צורך להוסיף אמצעי תאורה, וכדומה). בגין ירידה זו זכאי הקבלן לתמורה נוספת.
    • עבודה באתר פעיל – דרישה לביצוע עבודה באתר פעיל במקום באתר שלא מתבצעת בו עבודה. ניתן לתמחר דרישה כזו באמצעות הדפים הירוקים במחירון דקל או הדפים המתאימים במאגר המשולב, או באמצעות תיעוד של שעות העבודה שהושקעו והשוואתו לשעות שהושקעו לשם ביצוע עבודה דומה באתר פנוי.
    • סיווג ביטחוני – הוספה של דרישה לשימוש בפועלים בעלי סיווג ביטחוני במקום פועלים שלא נדרש עבורם סיווג, מגדילה את עלות הפועלים ובנוסף היא אף מקטינה את היצע הפועלים ועלולה להביא להארכת משך ביצוע כתוצאה ממחסור בכח אדם מתאים. הקבלן זכאי לפיצוי בגין ההפרש בעלות בין פועלים ללא סיווג ביטחוני לפועלים בעלי סיווג ביטחוני. לשם כך עליו להציג אסמכתאות לעלויות השונות.
    • חסימת דרכי גישה – כאשר אילוצים של המזמין ו/או של צדדי ג' מונעים מהקבלן להשתמש בדרכים, אשר בהן יכול היה להשתמש על פי מסמכי המכרז, תקום לו זכות לפיצוי. עילות הפיצוי יכולות להיות הארכת דרכי ההובלה, שינוי כלי ההובלה הנדרשים, וכיוצא בזה. הקבלן זכאי לפיצוי בגין ההפרש בין העלות המתוכננת במקור, לבין העלות לאחר השינוי.
    • עבודות חורף – שינוי זה קורה כאשר פרויקט או חלק ממנו תוכנן להתבצע בעונה נוחה לעבודה (בישראל – בד"כ – כל עונה פרט לחורף) אולם בשל אילוצים שבאחריות המזמין נדרש הקבלן לבצע את תכולת העבודה בחורף, אשר בו ימי גשם גורמים לבטלות ציוד ולשטחים בוציים הגורמים לירידת תפוקות בביצוע עבודות עפר. התנאי לזכאות הקבלן לפיצוי בגין שיבוש מסוג זה הינו שתנאי המכרז חייבו לבצע את הפרויקט בעונה הנוחה, ושהסיבה לכך שהקבלן נאלץ לבצע את העבודה בעונה לא נוחה, נעוצה בגורמים שבאחריות המזמין. ללא עמידה בתנאי כפול זה אין להכיר בזכאות הקבלן לפיצוי.

גידול כולל במשאבי הפרויקט (באנגלית – "Global Change", "Total Cost" )

  1. שיטה זו מתאימה רק למקרי שיבוש קיצוניים ויוצאי דופן ויש להשתמש בה רק כאשר הפעלת שיטות אחרות אינה מאפשרת כיסוי של מכלול הנזקים שחווה הקבלן. היא מיועדת רק למקרים בהם פרויקט סובל ממספר גדול במיוחד של שיבושים שלובים זה בזה, אשר לא ניתן לחשב את עלותו של כל אחד מהם בנפרד. שיבושים כאלה עשויים לגרום לקבלן, למשל:
    • לבצע עבודות רבות במיוחד שלא על פי סדרן המתוכנן.
    • לנייד לעיתים קרובות עובדים וציוד ממקום למקום על מנת להתמודד עם אילוצי השיבוש.
    • להחזיק באתר כמות גדולה של ציוד ועובדים יתרים ו/או מושבתים חלקית, ו/או להפעילם פחות ממספר השעות היומי המקובל.
    • להשקיע משאבים ניהוליים רבים בהתמודדות עם השיבושים הבלתי פוסקים.
  2. במקרי קיצון מסוג זה נגרם שיבוש כללי לפרויקט ויורדת יעילות הקבלן אל מעבר לירידה הנובעת באופן ישיר מסיכום ארועי השינוי והשיבוש הפרטניים. במקרים אלה, ובהם בלבד, ניתן לחשב בשיטה זו את ירידת תפוקות העבודה שלא ניתן היה לחשב באופן ישיר באמצעות השיטות האחרות.
  3. חובת ההוכחה המוטלת על הקבלן במקרים כאלה היא כפולה:
  4. בשלב ראשון, עליו להראות כי השיבושים שנגרמו לו, מסיבות שבאחריות המזמין, אכן היו רבים במיוחד וגרמו לשיבוש כולל של הפרויקט כולו, באופן שאינו מאפשר להפריד בין השיבושים השונים ולתמחר את עלותו של כל שיבוש בנפרד.
  5. בשלב הבא על הקבלן להוכיח את עלויות השיבוש הכולל באמצעות השוואה בין הציוד וכח האדם שהשקיע בפועל, לציוד וכח האדם שאמור היה להשקיע אלמלא השיבוש. דרך ההשוואה תהיה כדלקמן:
    • את המשאבים שבהם תכנן להשתמש יציג באמצעות לוח הזמנים הבסיסי המאושר.
    • את המשאבים (ציוד מכני וכח אדם) שהושקעו בפועל ירכז הקבלן מתוך יומני העבודה שנרשמו בזמן אמת.
  6.   המשאבים השונים יתומחרו באמצעות מחירי שעות הרג'י המצויינים במחירון השינויים שנקבע בחוזה.
  7. המכפלה של כמות המשאבים מכל סוג שבהם תכנן להשתמש, כפול מחיר היחידה של כל משאב, תהווה את עלות המשאבים המתוכננת (X13).
  8. רכיב העבודה המתוכננת בפרוייקט (X14) יוגדר כיחס בין עלות המשאבים המתוכננת לבין עלות הפרויקט כולו (מחיר החוזה).
  9. על פי הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה, יחס זה אמור לעמוד על כ-40%. יחס מתוכנן נמוך מכך יחשב בדרך כלל כיחס לא ראלי ויחייב הסבר מצד הקבלן וקבלתו של הסבר זה על ידי המזמין.
  10. המכפלה של כמות המשאבים מכל סוג שהושקעו בפועל, כפול מחיר היחידה של כל משאב, תהווה את עלות המשאבים בפועל (X15).
  11. רכיב העבודה בפרוייקט בפועל (X16) יוגדר כיחס בין עלות המשאבים בפועל לבין עלות הפרויקט כולו בפועל (לפי כמויות שבוצעו בפועל, כולל פקודות שינויים).
  12. רכיב העבודה בפועל (X16) המחולק ברכיב העבודה המתוכננת (X15) מציין את השינוי בחלקה של העבודה בפרויקט והוא יקרא X17. כאשר X17 גדול מ-1.1 יהיה הקבלן זכאי לפיצוי בגין גידול תשומות העבודה שמעל ל-10%. הסיבה למקדם של 10% הינה שחלקה של העבודה בעלויות הפרויקט, שנקבע על ידי הלמ"ס, נקבע כממוצע של פרויקטים רבים. סטיה של עד 10% מערך זה הינה סטייה סבירה מן הממוצע, שאין בה כדי להוכיח נזק.
  13. רצ"ב דוגמה חישובית: כאשר X17=1.2, יהיה הקבלן זכאי לפיצוי בגובה 0.1 מרכיב העבודה בפרויקט (X17-1.1). בפרויקט שעלות הביצוע שלו בפועל הינה 100,000,000 ש"ח, ושערך רכיב העבודה המתוכנן שלו, ללא שיבוש, צריך היה לעמוד על 40% מערך הפרויקט (40,000,000 ש"ח) תהיה עלות השיבוש לה זכאי הקבלן 0.1 מסכום זה, כלומר – 4,000,000 ש"ח.

שיטת "הערכת מומחה" לעלויות השיבוש והגבלת השימוש בה

  1. ככלל, הקבלן אינו זכאי לתוספת כספית בגין שיבושים אשר עלותם לא כומתה ותומחרה. לצורך כימות ותמחור עלות השיבוש רשאי הקבלן להשתמש בכל אחת מהשיטות שנימנו לעיל, וכן הוא אף רשאי להציע שיטות כימות ותמחור אחרות אם הוא מוצא שהן מתאימות יותר מאלו לביסוס זכאותו לפיצוי בגין השיבוש. עם זאת – כל שיטה שאינה מבוססת על חישוב של כמויות ועלויות של הנזקים בפועל – דינה להידחות. בין השאר – קביעת זכאות הקבלן לפיצוי על בסיס הערכת מומחה, ולפיה נגרם לקבלן נזק בשיעור של אחוז מסוים מהיקף עבודתו או של סכום מסוים אשר אין לו פירוט וחישוב התומך בו, אינם מומלצים כבסיס לקביעת זכאות כספית כלשהי, וזאת כיוון שהן סובייקטיביות לחלוטין ובלתי ניתנות לאישור או הפרכה. יצוין כי במהדורתו השניה של "הפרוטוקול הבריטי" (של SCL), שיטה זו נמחקה מרשימת השיטות שמומלץ להשתמש בהן.

שיטות סטטיסטיות לקביעת ערכו של שיבוש כולל

  1. קיימים מחקרים באקדמיה, המנסים לקשור בין כמות השינויים בפרויקט לבין ירידת יעילות העבודה בו (Productivity Loss) והגידול בעלויותיו. הראשון ביניהם היה המחקר של Leonard משנת 1988 שנערך על מדגם של 57 פרויקטים. אחריו פורסם המחקר של Randolph  ב-1995 אשר נתן לתופעה את השם Ripple effect ("אפקט האדווה") ובעקבותיהם פורסמו גם אחרים.
  2. מסקנתם הייתה שככל שמספר הוראות השינוי בפרויקט גדל כך קטנה הפרודוקטיביות של הקבלן. המחקרים השונים בנו נוסחאות מתמטיות לחיזוי אובדן הפרודוקטיביות הזה, כתלות במספר השינויים ובגורמים נוספים. הניסיון להכניס תחת קורת גג אחת מספר גדול של פרוייקטים השונים זה מזה במאפיינים רבים, ומספר גדול של שינויים שונים זה מזה, יצר נוסחאות שאין להן ערך מעשי. אמנם – הן מראות במובהקות גבוהה מאוד כי קיים קשר חזק בין ריבוי השינויים והשיבושים לבין ירידת הפרודוקטיביות של הקבלן וההפסד הכספי הנובע ממנה. עם זאת – השונות של ההפסד הזה בין פרויקטים שונים ובין שינוים שונים, הינה כה גבוהה, עד כי אין אפשרות לחשב באמצעות הנוסחאות הללו את ההפסד שנגרם בפרויקט ספציפי כלשהו. מסקנה זו אף קיבלה חיזוק ממחקר מאוחר בהרבה שנעשה על ידי McEniry ב-2007 ואשר ציין כי גם בקנדה, בה נכתב מחקר לאונרד, לא נעשה בו שימוש מעולם בבית המשפט, בשל חוסר הדיוק הגבוה של הנוסחאות שלו. לכן, יש להיזהר מהוכחות הנעשות באמצעותן.

שיטת עקומות למידה

  1. עקומת למידה מתארת את העלייה ביעילות הנובעת מביצוע חוזר של אותה פעולה מספר גדל והולך של פעמים. זוהי עקומה אסימפטוטית המראה כי ככל שגדל מספר החזרות על פעולה כלשהי, כך משתפרים ביצועיו של עושה הפעולה יותר ויותר ובהתאמה קטנות עלויותיו לכל פעולה. עקומת הלמידה היא ביטוי גרפי לנוסחה אמפירית המבוססת על מחקרים ניסיוניים רבים. 
  2. מחקרים אמפיריים הראו כי עקומת הלמידה מתנהגת באופן הבא: בכל פעם שכמות החזרות על פעולה מוכפלת – קטנה כמות העבודה הדרושה לביצוע כל יחידה בפקטור קבוע. למשל – אם ביצוע מנת העבודה הראשונה יחייב עבודה בכמות של 100%, אזי המנה השנייה תדרוש 85% בלבד, המנה הרביעית 72% (85%*85%), המנה השמינית – 61%, וכן הלאה.
  3. הנוסחה של עקומת הלמידה הינה:
    Y = axb
    בנוסחה זו:
    y – היקף התשומה הממוצעת ליחידה עד לתפוקה המצטברת.
    a – היקף התשומה ליחידה הראשונה, כלומר מחיר לפני התייעלות, השווה 100%
    x – התפוקה המצטברת עבורה רוצים לחשב את y
    Le – פקטור הלמידה
    b – אינדקס הלמידה =  ln(Le)/ln2 – עליית התפוקה ליח' כאשר כמות היחידות מוכפלת.
  4. נוסחת הלמידה ועקומת הלמידה נבחנו ונמצאו אמינות עבור פעילויות פשוטות יחסית ובעלות מספר חזרות רב, כדוגמת אלו שמבצע פועל המפעיל מכונת עיבוד שבבי. עם זאת – לא מצאנו לה תיקוף מחקרי עבור פעילויות מורכבות יותר כמו התקנת קו ביוב או כדומה ויש ספק אם היא תקפה לגביהן, ובמידה והיא תקפה, מהו פקטור הלמידה שיש להביא בחשבון עבור פעילויות כאלה. לאור האמור לעיל – כתנאי לשימוש בעקומות למידה כבסיס לתמחור של פיצול פעילויות ושיבושים אחרים, יידרש הקבלן להציג מחקרים מתאימים שתיקפו את השיטה הזו ואת פקטור הלמידה המתאים לפעילות שבגינה הוא דורש תשלום.
  5. להלן דוגמה לעקומת למידה:

שיטת סימולציה דינמית של המערכות (System Dynamics -SD)

  1. שיטה זו היא שיטה "צעירה" שעדיין אין לה דוגמאות שימוש רבות בעולם אולם היא הולכת ומתפתחת.
  2. על פי הספרות, שיטת הדינמיקה המערכתית (System Dynamics) מספקת מסגרת אמינה להוכחה ולניתוח של השפעת שיבושים בפרויקטים, בעיקר באמצעות היכולת שלה לדגום ולסמלץ לולאות משוב מורכבות ועיכובים בזמן.
  3. על ידי כימות אובדן הפרודוקטיביות של משאבים, שיטה זו מאפשרת למנהלי פרויקטים להבין טוב יותר את ההשלכות ארוכות הטווח של השיבושים ולפתח אסטרטגיות יעילות להקטנת הנזקים.
  4. אובדן יעילות של משאבים עקב שיבושים הוא היבט מרכזי ששיטת הדינמיקה המערכתית יכולה לעזור לכמת. התהליך כולל:
  5. בניית מודל של ניצול משאבים: בשיטת הדינמיקה המערכתית (SD), יש לדגם את התנהגות המשאבים לאורך זמן, כולל ההקצאה שלהם, רמות הפרודוקטיביות, והתגובה לשיבושים. זה יכול לכלול משתנים כמו פרודוקטיביות של עבודה, שימוש בציוד, וזמינות משאבים.
  6. הכללת גורמים המפחיתים את הפרודוקטיביות: מודלים של SD יכולים לכלול גורמים כמו עייפות, ירידה במורל, ועומס יתר על משאבים (לדוגמה, יותר מדי עובדים במרחב מצומצם), אשר יכולים להפחית את הפרודוקטיביות לאחר שיבוש. עיכובים עשויים גם להחמיר את המצב, ולהוביל לתת-ניצול של משאבים או לעומס יתר, ובכך להפחית עוד יותר את היעילות.
  7. סימולציה של השפעת השיבושים על הפרודוקטיביות: לאחר בניית מודל ה-SD, ניתן לסמלץ כיצד שיבושים (למשל, עיכובי מזג אוויר, שינויים בעיצוב או מחסור בעובדים) מובילים לירידות בפרודוקטיביות של משאבים. המודל יכול לחשב את היקף אובדן הפרודוקטיביות לאורך זמן ולזהות את הגורמים העיקריים להפסדים הללו.
  8. כימות הנזקים: על ידי הרצת סימולציות, מנהלי פרויקטים יכולים לכמת כמה פרודוקטיביות אבדה עקב השיבושים. לדוגמה, הם יכולים להעריך שעיכוב של 10 ימים באספקת חומרים הוביל לירידה של 15% בפרודוקטיביות העבודה עקב עמידה חסרת מעש של משאבים והצורך בעבודות חוזרות.
  9. לא ידוע לנו על דוגמאות לשימוש בשיטה זו בישראל. לכן, כתנאי לשימוש בה מומלץ לדרוש את הבאתם של מומחים שצברו ניסיון בחו"ל ביישומים של השיטה.

4.5. תשלום בגין מניעת בונוס

  1. קיימים חוזים בהם מבטיח המזמין לקבלן תשלום של בונוס במידה ויסיים את הפרויקט לפני המועד החוזי.
  2. אם סיים הקבלן את הפרויקט לפני המועד החוזי – הוא זכאי לבונוס.
  3. במידה ועיכובים שבאחריות המזמין מנעו מהקבלן לעמוד במשימת ההקדמה במלואה או בחלקה וגרמו לכך שיאבד את הבונוס או חלקו שקיווה להשיג באמצעותה, יהיה הקבלן זכאי לקבל את הבונוס על אף שלא סיים במועד. להלן הסבר:
    • יש לראות את קביעת הבונוס על ידי המזמין כבקשה אל הקבלן שיחיש את הביצוע.
    • את הסכמת הקבלן להחשה בתמורה לבונוס, יש לראות כפעולה שנעשתה מתוך הסתמכות על מחויבות המזמין לשלם בעדה.
    • מניעת ההקדמה בשל אילוצים שבאחריות המזמין תותיר את הקבלן עם עלויות ההחשה שבהן נשא, אך ללא הבונוס, שהיה, מבחינת הקבלן, המוטיבציה להחשה הזו.
    • משום כך יש לשלם לקבלן פיצוי כספי חלף הבונוס שנמנע ממנו.

4.6. תשלום בגין התייקרות או הצמדה למדד

  1. מרבית חוזי הבניה בישראל כוללים פרק העוסק בהצמדה למדד ובו נקבע כי לתשלומים המגיעים לקבלן תתווסף הצמדה מהחודש בו הגיש הקבלן את הצעתו למכרז, ועד החודש בו בוצעה העבודה שעבורה משולם החשבון. בנוסף לכך, מרבית החוזים הללו קובעים כי ההצמדה תחול רק עד מועד הסיום החוזי של הפרויקט.
  2. כתוצאה מכך, כאשר ביצועו של פרויקט מתארך מבלי שניתנת לקבלן פקודת שינוים המורה על הארכת משך הביצוע שלו, נעצר שיעור ההתייקרות בחודש של סיום החוזה, והקבלן אינו מקבל פיצוי בגין התייקרות תשומותיו מעבר לחודש זה.
  3. כאשר מאושרת לקבלן, בהמשך הדרך, הארכת משך ביצוע, הוא זכאי גם לתשלומי הצמדה רטרואקטיביים, שנמנעו ממנו קודם לכן.
  4. חשוב להפריד בין הצמדה זו לבין ההצמדה "הסטנדרטית" שאותה מאשר בית משפט בדרך כלל, כאשר הוא פוסק בתביעות המובאות בפניו. הצמדה "סטנדרטית" זו מתחילה במועד הגשת התביעה לבית המשפט. כיוון שתביעות של קבלן מבוססות בדרך כלל על מחירים שהיו בתוקף בעת שהגיש את הצעתו למכרז, יוצא שההתייקרות שחלה בתקופה שבין הגשת הצעת הקבלן למכרז, לבין הגשת תביעתו לבית המשפט, לא תשולם על ידי ההצמדה המשפטית "הסטנדרטית". לכן הקבלן זכאי לקבל את ההצמדה בגין תקופה זו, בנוסף ובנפרד מההצמדה שחלה מיום הגשת התביעה.

4.7. תשלום בגין ריבית

  1. במרבית החוזים הקבלניים בישראל, הוראות החוזה קובעות כי המועד לתשלום בגין עבודות שביצע הקבלן יהיה מעט לאחר ביצוע העבודות הללו. תנאי תשלום של בין שוטף + 45 ימים, לשוטף + 90 ימים, הם הנורמה המקובלת.
  2. מן הצד השני, על פי המקובל בישראל, מחלוקות כספיות בגין שינויים ושיבושים בין קבלן למזמין אינן נפתרות בעת ארוע השינוי/שיבוש. על פי רוב הן נידחות למשך חודשים ושנים ונפתרות בסופו של דבר בהסדר כספי כלשהו, רק לאחר סיום הפרויקט.
  3. במהלך כל התקופה שחולפת עד להשגת ההסדר, לא מאושרת פקודת שינויים עבור השינוי/שיבוש, וכתוצאה מכך, אין המזמין מוסיף לכתב הכמויות החוזי סעיף תשלום מתאים, ובכך הוא מונע מהקבלן את האפשרות להגיש חשבון בגין השינוי שנדרש לבצע או בגין השיבוש שנגרם לו.
  4. כיוון שדרישות התשלום של הקבלן מבוססות על מחירי החוזה, או על המחירים שהיו בתוקף בעת ביצוע השינוי, בעוד הוא מקבל את כספו רק זמן רב לאחר מכן, הוא זכאי לתשלום ריבית על הסכום שאושר.
  5. המועד שממנו תתחיל זכאותו של הקבלן לריבית, הוא מועד ביצוע העבודה בתוספת תנאי התשלום הנקובים בחוזה. לדוגמה – בחוזה בו תנאי התשלום הם שוטף + 60 יום תתחיל זכאות הקבלן לריבית חודשיים לאחר החודש בו בוצעה העבודה, כיוון שזה היה המועד בו היה על המזמין לשלם לו לפי תנאי החוזה ביניהם.
  6. לחישוב פשוט זה יש מגבלות מעשיות הנובעות מכך שעבודות השינויים והשיבושים שביצע הקבלן, נפרשות בדרך כלל על פני חודשים רבים, שבגין כל אחד מהם מגיעה לקבלן ריבית שונה במעט. בנוסף לכך, לעיתים קרובות יש לשלם ריבית בגין סעיפים רבים וחישוב הריבית הראויה לכל סעיף לכל חודש, נעשה מטלה קשה לחישוב.
  7. במקום זאת ניתן לנקוט בדרך הקירוב הבאה: מניחים שכל השינויים והשיבושים שבגינם הושג הסדר בסוף הפרויקט בוצעו באופן אחיד במהלך תקופה מסויימת.  מכאן – "מרכז הכובד" של ביצוע השינויים האלה חל בחציון אותה התקופה. את הריבית צריך לשלם עבור התקופה שבין מועד "מרכז הכובד" של העבודות, לבין מועד התשלום. יש להשתמש בדרך זו רק כאשר קשה לחשב את המועד האמיתי של מרכז הכובד של העבודות שלא שולמו במועד.
  8. ככל שהחוזה נוקב בשיעורי ריבית שיחולו על תשלומים באיחור, יש להשתמש בשיעורים אלו. אם החוזה אינו נוקב שיעורי ריבית, הריבית המתאימה הינה ריבית הפיגורים של החשכ"ל, שיש בה רכיב פיצוי על פיגור בתשלום. רכיב זה יוצר מוטיבציה לשלם מוקדם ככל האפשר סכומים שאין מחלוקת לגביהם.
  9. ריבית בגין עיכוב בהגשת החשבון הסופי או בגין עיכוב בתשלומו
    • תהליך הגשה, בדיקה, תיקון, אישור ותשלום החשבון הסופי כפוף למשכי זמן ומועדים הנקובים בחוזה ואותם יש לציין בלוח הזמנים.
    • חריגה מהמשכים של ההגשה והתיקון על ידי הקבלן, תגרום לאובדן זכאותו לריבית והצמדה בגין התקופה החורגת.
    • חריגה מהמשכים של הבדיקה, האישור והתשלום, על ידי המזמין, תגרום לחיובו בריבית והצמדה בגין התקופה החורגת.

4.8. תשלום בגין אי שימוש במרווח הבטחון

  1. אם לא נכתב אחרת בחוזה, סיום מוקדם של הפרויקט ואי שימוש של הקבלן במרווח זמן הבטחון (באפר) או בחלק ממנו לא יגרעו מזכאותו לתשלומי הקצבים חודשיים כלשהם, במהלך כל תקופת הביצוע החוזית. לדוגמה – אם נכלל בכתב הכמויות הקצב חודשי להסדרי תנועה אשר צריך להיות משולם לקבלן בגין 10 חודשי ביצוע, ישלם המזמין בגין מלוא 10 החודשים גם אם הקבלן סיים את הפרויקט אחרי 8 חודשים בלבד.

4.9. פיצוי למזמין בגין פיגורים בהשלמת הפרויקט

  1. במידה והפרויקט התארך אל מעל למשכו החוזי בגלל סיבות שבאחריות הקבלן, יהיה המזמין זכאי לפיצוי בגין ערכו של הנזק שנגרם בגין ההתארכות.
  2. על מנת להוכיח כי אינו חייב בפיצוי המזמין, על הקבלן להוכיח כי תקופת ההתארכות נגרמה בשל גורמים שאינם באחריותו.
  3. את שיעור הפיצוי המוסכם מומלץ לקבוע לפי המקובל בעולם, כלומר – מצד אחד – לקבוע פיצוי ראלי בגין ההתארכות החודשית, ומצד שני – להגביל את הפיצוי כך שלא יעלה על 10% מערך החוזה הקבלני כולו, גם במקרים של התארכות גדולה ואף גדולה מאוד. ערך זה הוא המקובל בחוזי FIDIC ובחוזי NEC.
  4. קיזוז התארכות כאשר כל אחד מהצדדים אחראי לחלק מההתארכות (כולל עיכובים מקבילים Concurrent delays)
    • בפרויקט שבו חלו עיכובי מזמין וגם עיכובי קבלן, תחילה מפחיתים את עיכובי הזמן זה מזה.
    • לאחר מכן, הצד שנותר עם יתרת העיכוב ישלם לצד השני לפי הגדרות החוזה בגין יתרת העיכוב שחושב.
    • נחדד – במקרה שבו במהלך תקופה מסויימת חלו בו זמנית עיכוב שבאחריות הקבלן ועיכוב שבאחריות המזמין, ישא כל צד בנזקיו. הקבלן ישא בעלויות התקורה שלו ולא יהיה זכאי לפיצוי בגינן והמזמין ישא בעלויות ההתמשכות שלו מבלי שיהיה זכאי לפיצוי מהקבלן בגין תקופה זו.

4.10. דרישות להחשת הביצוע והזכות לתשלום עבורן

  1. המזמין רשאי, מכל סיבה שהיא, לדרוש מהקבלן שיחיש את קצב ביצוע המבנה, וככל שהקבלן מסוגל לעשות זאת – חובתו לעשות כן.
  2. כאשר הקבלן סבור שהחשת קצב הביצוע תגרום לו לעלויות נוספות, חובה עליו להתריע על כך מראש ואף לציין את אומדן העלויות הצפויות, על מנת לאפשר למזמין לבחור אם הוא מעוניין להוציא את הסכום הנוסף או הוא מעדיף לסיים את הפרויקט במועד מאוחר יותר.
  3. דרישה להחשת הביצוע אשר עילתה היא עיכובים שבאחריות הקבלן לא תקנה לקבלן זכאות לפיצוי כספי.
  4. אם החשת קצב הביצוע גרמה לקבלן לעלויות נוספות הוא יהיה זכאי לתשלום בגין עלויות אלו, בתוספת רווח קבלני. חובת ההוכחה של העלויות שנגרמו חלה על הקבלן. אופן ההוכחה של עלויות ההחשה יהיה כאמור בסעיף "דרישת תשלום בגין שיבושים" להלן.

4.11. שילוב בין דרישות להארכת משך ודרישות להחשה

  1. במרבית המקרים דרישות מזמין להחשת הביצוע הן תוצאה של עיכובים שחלו בפרויקט ולכן המצב בו דורש הקבלן פיצוי בגין הארכת משך ביצוע ובגין החשה גם יחד הינו מצב רגיל ואין בו כל סתירה פנימית. עם זאת – הצרוף בין שתי אלו אינו מסיר מהקבלן את חובת ההוכחה – הן לגבי זכאותו לעלויות ההחשה והן לגבי זכאותו לעלויות התארכות הביצוע.
דילוג לתוכן